Liput ennakkoon Ticketmasterilta! Lippuja myös sirkuksen lipunmyynnistä! Tervetuloa!

Siirry pääsisältöön

Sirkus Finlandia valmistautuu uuteen kauteen!

| Sirkus Finlandia

48-vuotias kansallissirkus tuo areenalle kansainväliset, karismaattiset sirkustähdet.

Kinoksia! Räntää! Tiheää, liikennettä häiritsevää lumisadetta! Viime viikolla sai toden totta miettiä, mihin olosuhteisiin on lähdössä mukaan. Epäröinti hälveni kyllä sillä sekunnilla, kun kotiutui sirkuskentälle; kutsu sirkuskiertueelle on suuri kunnia, henkilökohtaisesta isosta päämäärästä puhumattakaan. Olen varma, että kevätsää lopulta vielä lämmittää sitkeimmätkin kinokset pois ja Sirkus Finlandian 48.kausi saadaan käyntiin onnistuneesti Raaseporissa lauantaina 13.4. 

Tässä uutiskirjeessä käyn läpi perusasioita tulevasta kaudesta, sirkusjohtaja Calle Jernström jr antaa omat mietteensä ja lopuksi on hieman taustaa itsestäni. Tulen kirjoittamaan kiertueen aikana säännöllisesti sirkuskuulumisia eri puolilta Suomea.

Kohti Suomen kansallissirkuksen uutta kautta

Kiertueen aikana sirkus matkaa Raaseporista aina Ivaloon asti, antaen n. 200 näytöstä yhteensä lähes 80 paikkakunnalla. Sirkuksen mukana kulkee noin 80 työntekijää, joista taiteilijoita on 25. Sirkuksessa on kansallisuuksia Suomesta, Espanjasta, Ukrainasta, Moldovasta, Argentiinasta, Meksikosta, Bulgariasta, Australiasta, Romaniasta, Puolasta, Amerikasta ja Englannista. Sirkus onkin kautta vuosisatojen ollut eri kansallisuuksia yhteen solmiva, yhteistyötä vaativa, universaali taiteen- ja viihteenmuoto. 

Tänä vuonna areenaa tähdittävät Ukrainasta tulevat BMX-pyörien taitajat Extreme BMX Riders, kotimaisiin sirkushuippuihin kuuluvat, rullaluistelua ja ilma-akrobatiaa upealla numerollaan yhdistävät Duo Pauliina ja Sara, viime kaudella suurta ihastusta herättänyt klovni Misha Usov, vaijerilla voltteja ja hyppyjä tekevä alansa nuori huippu Steven Ferreri, palloakrobatiaa esittävä meksikolainen Duo Kyrioz, vaativan kuolemanpyörän hallitsevat Eliana & Juan Carlos, maailmanluokan nuori jonglööri Michel Ferreri, kovassa nousussa oleva ilma-akrobatian tähti Emma Ollikainen, hevosakrobatiaa esittävä vikeltäjä ja valovoimainen sirkuksen kasvatti Sofia Ignatova ja maailmalla supersuosittu miekannielijä Lucky Hell aivan uudella hätkähdyttävällä numerollaan. 

Nykyartistit ovatkin oman alansa rocktähtiä; karismaattisia, kunnianhimoisia, kansainvälisillä vesillä viihtyviä – ja sosiaalisessa mediassa tuhansien fanien seuraamia.

Näytöksen juontaa Sebastian ja sitä säestää Sirkus Finlandian oma orkesteri. Näytöksen sujuvuutta auttavat sirkuksen legendaariset – ja ihan sairrrraaaan nopeat – telttapojat

Steven Ferreri
Michael Ferreri
Extreme BMX Riders
Eliana & Juan Carlos, The Gerlings

Sirkus pitää pintansa

Viime kaudella Sirkus Finlandia tavoitti kiertueellaan lähes 150 000 katsojaa. Lukua voi pitää hyvänä saavutuksena ajanjaksossa, joka on varsin haasteellinen monella tapaa. Kuluttajahintojen noususta, eri viihdemuotojen kovasta kilpailusta ja maailmaa koettelevista kriiseistä huolimatta kaikenikäisille katsojilla on edelleen tarvetta sirkusteltan suojassa koetuille yhteisille, perinteikkäille elämyksille ja tunnelmalle. 

Kansainvälisten esiintyjien korkealuokkaisuus ja esiintymisen riemu, lämpö, nostalgia, häkellyttävät temput ja yhdessä oleminen ovat edelleen vetovoimaisia. Sirkus Finlandian katsoja tiivistikin kokemuksen viime vuonna mielestäni varsin osuvasti: ”Onhan tää vähän eri juttu kuin viihde ruudulta!”

Sirkusjohtaja odottaa tulevaa kautta

Sirkuksessa koko ikänsä viettäneelle sirkusjohtaja Calle Jernström jr:lle tuleva kausi näyttäytyy kiinnostavana, innostavana ja varmasti myös haasteellisena. ”On vain katsottava eteenpäin”, hän toteaa. ”Me sirkuslaiset olemme sitkeitä”. 

Uutta ohjelmistoa kootessa on Callen mukaan huomioitava suomalaisten odotukset sirkukselta: esityksessä tulee olla mukana sopivasti huumoria, todellisia taidonnäytteitä ja huimasti jännitystä. 

Kahden pojan isänä Callen arki on kädet täynnä niin työssään kuin vapaa-ajallaan; olen seurannut tätä lähietäisyydeltä! Kiertueelle lähteminen sytyttää häntä aina, vaikka lomasta siinä ei tietenkään ole kyse, kaikkea muuta. ”Kiertue-elämä on minulla niin verissä. Koskaan ei tiedä, mitä se tuo tullessaan mutta toivon, että kaikki sujuu, katsojat löytävät tiensä sirkukseen ja sirkuslaiset pysyvät terveinä. Sirkuksessa syntyneenä on aina myös hienoa palata tuttuihin paikkoihin ja tavata ihmisiä ympäri Suomea”, Calle on pohtinut kun olemme olleet talvivarikolla. 

Lucky Hell
Klovni Francesco
Duo Pauliina & Sara

Uuden musiikin kilpailusta sirkuskiertueelle

Toimin itse Uuden musiikin kilpailun showtuottajana kymmenen vuotta. Takanani on myös yhteensä yli kaksikymmentä vuotta tv-viihteen tekijänä. Jätän Euroviisu-ja tv-maailman ainakin toistaiseksi kiertueen ajan. Rakkaus sirkusta kohtaan syntyi vuonna 1980, ja lapsena myös leikin Jernströmin sirkusperhettä, joten tuntuu kuin olisi kotiin tullut.

Tilaisuus kiertueelle tuli lopulta eteen yllättäen talvella sirkuksen johtaja Callen ottaessa yhteyttä. Kuten alussa jo kirjoitin, kutsu kiertueelle on suuri kunnia: Sirkus Finlandia on tehnyt uraauurtavaa työtä tässä maassa. Sirkuksen tunnelmassa on jotain niin ainutlaatuista, mitä ei muualta saa välillä aika keinotekoisessakin ajassa. Sirkuskiertue ja -elämä on kovaa työtä. Alituiseen vaihtuvissa olosuhteissa vaaditaan sitkeyttä. Näytöksiä on paljon, ja se vaatii kovaa kuntoa. Huhtikuun kinoksissa ei voi paljoa teeskennellä! 

Toivotan teidät kaikki itseni ja Callen puolesta paitsi uutiskirjeiden pariin, myös näytöksiin. Iloa ja yhdessä tekemistä tarvitaan enemmän kuin koskaan, joten tavataan sirkuksen tähtikupolin alla!

Elias. 

Elias Koskimies
viestintäpäällikkö
elias@sirkusfinlandia.fi

Calle Jernström jr.
sirkusjohtaja